onsdag 14 oktober 2009

Golv Golv Golv

är dagens fråga. Alltså: vad ska ha vi för golv i nya huset? Först tänkte vi bara byta ut den gamla 70-tals-klinkersen:
mot ny fin.
Praktiskt, lättstädat, lättlagt. Lite Medelhavskänsla sådär med klinkers tycker jag. Ekparkett i sovrummen, samma överallt, sådan där som man klickar i. Hallen på entréplanet lite oklart, antagligen klinkers också men en annan än den på huvudvåningen.

Sedan kom maken på marmor är ju rätt snyggt, sådan där som vi hade i lägenheten i Lyon.

Skapar lite mervärde för huset. Och eko på bankkontot invände jag. Och blir kallt för fossingarna om man inte lägger värme under, vilket känns rätt oöverstigligt som projekt eftersom det skulle bli 50 kvadrat och vi hade tänkt att lägga det nya på det gamla golvet.
Men snyggt är det ju med marmor. Och den italienska solen kommer med på köpet.

En lördag i byggvaruaffären gjorde oss inte direkt klokare. Kan vi kanske dra ned på kostnaderna någon annanstans för att lägga marmor? Plastmatta i barnens rum? Tål allt, megasnabbt att lägga, kan bytas om 5 år när vi ledsnat på dem. Men hallå, det där utbudet som "verkligen utvecklats de senaste åren, il y a vraiment des trucs sympa maintentant" det såg vi inte så mycket av. Uss va fult. Laminatgolv då? Jo men om man häller ut ett glas vatten och inte torkar upp direkt så blir det bubblor. Och sådan där "riktig" klick-parkett är inte så särskilt mycket dyrare. Så tillbaka till parkett.

Hallen där nere då? Beror på vad vi har däruppe. Maken vill i den bästa av världar ha marmor där också, blir liksom lite chict från början. Jag vill ha klinkers. Då måste den vara annorlunda än marmorn där uppe säger maken, annars ser det bara ut som ett billigare alternativ. Ok då lite ocra-färgad säger jag. För mycket Provence säger maken.

Kom till jobbet igår, frågade chefen vad han har på golvet i sitt snygga schweiziska hus. Finns bara ett alternativ sa han:
Riktigt jäkla tjockt, brett och långt trägolv.
I ek.
End of the story.
Men… priset då? sa jag. 200€ per kvadratmeter. Men det spelar väl ingen roll i ett så litet hus.
Nä just det, tänkte inte på det.
Och hur lägger man det då? Måste man spika och så?
Varvid han svarade att det finns experter som sysslar med att lägga golv hela dagarna och jag borde låta dem sköta jobbet och istället bry min hjärna med lite företagskalkyler.

Så nu sitter jag och dregglar över Tarkett och Dalafloda. Ozzzz vad snygg det är med tjockt, brett och långt trägolv. Barnen kanske kan ha vanligt betonggolv i början, med lite snygga mattor?

7 kommentarer:

Hannah sa...

Jag tycker ni ska lagga heltackningsmatta i hela huset. Glom inte toaletten. Det ar hygieniskt och lattstadat. Not.

Ett bra och taligt alternativ till tra ar www.karndean.co.uk. Det ar inte billigt men billigare an ektra. Kolla aven in www.amtico.co.uk.
Privat hemkorning kan ordnas via Hayes Electrical & Property services

Sofia sa...

làter skumt. Vem är den där hö-killen?

Hannah sa...

Nu forstar jag ingenting, vadda ho?

Stina sa...

jag har en dammråtta här hemma som jag brukar kalla Danny-Boy, han spenderar dagarna med att prata golv, golv golv golv. Kanske inget roligt liv direkt men nu kanske han kan vara till hjälp? sexettfyraettfyra!

syster e sa...

tjoho nu kan jag oxå kommentera :-)

Sofia sa...

Lovely girls, bring it on, bring it on!!
Hannah här kommer den hemskt invecklade förklaringen: Hay's electrical...

Stina sa...

Ikväll ska jag fixa så att mammi kan kommentera.. Skall äta köttfärspaj med henne å esset :) vill ni komma ;) ;)