onsdag 2 december 2009

Projekt Lussekatter

Tisdag 21.30: Läser Maries blogg. Pyssel och lussekatter. Skrutt också, borde väl göra något juligt av onsdagsledigheten, innan det planerade pepparkaksbaket nästa vecka. Men vad för pyssel? Typ göra en krubba av ett gammalt mjölkpaket? är ju inte känd för mitt konstnärliga handlag direkt. Blir nog bak. Men jag gillar ju inte lussekatter, tycker vetebröd är tråkigt och gillar inte saffran

Onsdag 8.00: Efter en god natts sömn har jag insett: Om jag nu skulle vilja komma med på Anständiga Svenska Mammors Lista någon gång så får det nog bli lussekatter. Får väl häva i mycket smör så de blir saftiga och pöttelite saffran som Lisa säger.

11.00: Efter sporten och engelskan bär det av till affären för bak-shopping. Systrarna har supportat med recept via mailen.



11.30: Hemma igen och redo att sätta deg. Så här säljs saffran på Atac. à 120 spänn.


11.31: Men. Såna här trådar ska det väl inte vara. är inte saffran typ pulver?

11.51: Nu är det pulver. Dags för lunchrast.

13.45: Andre-assistenten sover. Förste-assistenten har äntligen fått börja med degen. Mycket duktig på att smula jäst.

14.00: Mycket smör tar vi. Men hoppsan. Den här skålen kommer nog inte att rymma 15 dl mjöl.

14.10: Note to self: Köpa degbunke och/eller ersätta den där bålskålen vi slog sönder i somras, så att vi slipper använda traktörpannor till att blanda deg.

14.15: Russin är ju det godaste av alltihop, varför bara ha som dekoration?

Svar: för att när man sedan formar degen så sticker russinen ut på det mest konstiga ställen och det blir estetiskt helt fel. De som andre-assistenten inte redan pillat ur degen och ätit upp vill säga.

Jäs jäs

Oj vad stor och fin den blev!

16.00: Här är koncentrationen på hög nivå.

16.02: Rulla rulla liten bulle (ja jag fick honom faktiskt att sitta i baby-stolen i nästan fem minuter)

16.10: Victor har ledsnat och tagit sitt Barbie-förkläde och gått för att spela Hello Kitty-Memory.

16.20: Vilken tiiiiiiiid det tar att baka ut och hålla på.


16.45: Första plåten färdig! Lessons learned: 1) Inte glömma att pensla med ägg 2) Måste rulla lite bättre 3) Trycka i russinen 4) Se upp så att inte andre-assistenten vrider upp ugnen till 250 den sista minuten. MEN VARFöR är de inte gula????? Som ni ser är Lisa för övrigt fortfarande inne i sin äldre-män-period.


17.00: Nästa plåt. Inte så illa va? Vi körde på stream-line liksom.

17.10: Provsmakning. Helt ok. Dock inte en gnutta saffranssmak. Nästa gång ska jag trycka i vaniljkräm i dem.
18.00: Tillbaka från promenaden. Vad ljuvligt det doftar i huset. Och vad trevligt det är att stoppa bullpåsar i frysen.
Call me bullmamma.

3 kommentarer:

Marie sa...

Absolut! Bullmamma med beröm godkänd:) Om du bara vill ha dem gula utan att de ska smaka saffran kan man alltid fuska och ta gurkmeja. Så gör de i vissa bagerier.

Sofia sa...

ahaaaaaa
menar du att de gör lussekatter utan saffran i bagerierna? vet dom inte hut?

Marie sa...

Inte utan, men de blandar ut för att få dem gulare. Hutlöst på sätt och vis.