lördag 31 mars 2012

Härligt mars-väder

Det blev en uteritt på ridskolan idag och vi följde efter genom skogen (Lisa är fjärde ryttaren).

torsdag 29 mars 2012

Världens härligaste gapskratt

fick vi dela idag på fem-månadersdagen, när Victor skulle ta på pyjamasen men började busa med lillebror istället. Lisa kom också, och snart räckte det att någon av dem tittade på Alexander så nästan kiknade han av skratt. Ett skratt som spred sig till hela familjen, och iallafalll mamma och pappa fick tårar i ögonen. Ett sådant där tillfälle när man tvekar att springa och hämta videokameran, men är rädd att det ska ta slut, och sedan bestämmer sig för att bara njuta av stunden. Och skriva om den efteråt.

söndag 25 mars 2012

Vi fick till det i skidbacken idag

Att åka samtidigt alltså. Alla barnen hade för en gångs skull aktiviteterna samtidigt: en på dagis, en på grupplektion och en på privatlektion, så vi fick ett par timmar tillsammans bara vi två. Maken imponerade på sin snowboard, har ju inte sett honom åka på hela säsongen.
För övrigt hade alla det bra i den härliga eftermiddagssolen: Victor lärde sig svänga och Lisa körde in sig på sina nya, längre skidor. Jag testade mina nya superlätta supersnabba Movement skidor, som mest gick fortare än vad jag gjorde. Det hindrade dock inte Lisa från att hänga i hälarna på mig vid avslutningsåket: en privatlektion och längre skidor gjorde stor skillnad på teknik och fart! Jag insåg att jag nog snart kommer vara den långsammaste i familjen. Men jag säger som Mamma Mu: det viktigaste är ju att barnen har roligt (jag inkluderar snowboardåkare).

lördag 24 mars 2012

Och lillebror satt på första parkett och tittade

på storebror som cyklade och cyklade och cyklade. Och hejade på med sina egna små ramsor.

Utan stödhjul!

Titta här då vad fyraåringen lärt sig, alldeles själv!
Ingen trött rygg, och inga blåmärken /än/!

fredag 23 mars 2012

Baby-lycka 3

Vi har nog världens gladaste bebis. Han är så nöjd och glad mest hela tiden och spricker upp i de mest fantastiska leenden när man tittar på honom och pratar med honom.
Numera pratar han långa stunder och sjunger långa nöjda haranger i barnvagnen.

Nu vet jag ju bestämt att vi tänkte likadant med de två första barnen. Det är väl ett trick från naturen, att man ska glömma mellan varje bebis hur go'a dom är och tycka att det är lika härligt, eller härligare, varje gång.

Och andra sidan kan det också vara så att Lilleman är extra glad för att han har fyra härliga personer i sin familj som han får uppmärksamhet från, och som ivrigt följer varje steg i hans utveckling. The more the merrier liksom.

fredag 16 mars 2012

Victor skolkade från förskolan

... och gick på Motor Show med pappa
Jag skolkade från lunch och tvätt och gick och klippte håret. 5 cm för kort.
Och Hannahnah skolkade från pojkvännen en helg och stannade hos oss (efter att ha, som vår käre far sa, legat en dag på motorhuvar i bikini på nämnda Motor Show)

onsdag 14 mars 2012

Utveckling: Pratkvarn och Armsträckning

Vår Lilleman har sakta men säkert utvecklats till en riktig liten pratkvarn. Från att ha kommunicerat otroligt mycket med sina ögon och med vanliga bebisljud, har han nu utvecklat rösten till att hålla långa monologer och ivrigt delta i diskussionerna kring middagsbordet. Får han inte tillräckligt med uppmärksamhet så höjer han bara en oktav. Under ett långt AAAAAAA-stråk satte pappa idag handflatan för munnen på honom så där som indianer gör, så blev det WA-WA-WA och gapskratt, både från Alexander och resten av familjen.
Efter litet tveksamheter är det numera även officiellt: han sträcker upp händerna mot en när man speglar rörelsen! Och särskilt när Victor sjunger I ett hus och kommer till Räck mig handen din. Klart man gör det till storebror.

söndag 11 mars 2012

Dagens framsteg

- Victor kan åka knapplift
- Lisa kan åka med stavar och åkte röd backe utan att ramla
- Alexander hade roligt på skiddagis på förmiddagen
- Jag och Lisa köpte skidor och stavar
- Greg köpte en hjälm
Dessutom bjöd fd chefen på lunch i sin tjusiga chalet, så nu kan vi vägen dit :-)

Mot Sherwoodskogen förlåt skidbacken!

07.50. Vi kom iväg före åtta :-)

lördag 10 mars 2012

Lördagkväll hos trebarnsfamiljen

Pappa jobbat på vindsvåningen hela dagen. Borrat ventilationshål ner till kök, matsal och Victors rum. Stökigt. Dammigt. Mamma städat lite halvhjärtat. Alexander inte nöjd i sin bärsele. Nu är lasagnen klar! Gott med mat äntligen. Och rödvin. Ojdå. Blev visst lite kladdigt på benet. Alexander inte bajsat på två dagar. Nu kom det. Morötter och gröt. Lisa är du färdig, så bra kom med mig. Greeeeeeeeeg du skulle ändå duscha va? Gör det nu. Bebis har bajs längs hela benen, och såklart body som måste träs över huvet. Vadå inte klar? Victor själv kvar i köket, äter snällt upp, spottade på golvet innan maten och inser att han måste blidka.
Alla i badrummet, Victor in i duschen nu, du behöver också. Sen tänderna. Bebis ren och fin i pyjamas. Ligg på sämgen och prata med Lisa medan mamma gör iordning långkalsonger och fleece till skidorna imorgon. Hoppsan vad stökigt det var på Victors rum. Tre pussel utspridda på golvet. Mamma börjar. Victor vill hjälpa till. Tränar på alfabetet. Alexander vänder sig, Lisa stolt. Pappa pusslar djurparken. Nu sjunger vi Trygga Räkan. Gosedjur borta. Gosedjur hittade. Lisa ställer klockan på 06.45. Natti natti.
Bebis hungrig. Mamma måste kissa. Hoppsan där ligger bajskläderna som måste sköljas upp. Måste också duscha. Måste tvätta håret nu så det torkar tills imorgon bitti för hårtorken sönder sen i torsdags. Snabbt snabbt. Bebis arg, pappa får bära. Färdig! Och titta där står ju min lasagne!
Mamma matar, pappa diskar. Pappa rapar. Bebis. Mamma packar, skötväska och matväska. Fika. Skidkläderna i högar på hallgolvet. Mmm en brownie slinker ner. Bebis varnar, tiden ute! Sista matningen i mammas säng. 23.07. Håret inte torrt än. Vad har jag glömt? Ställa klockan. Det är ju trots allt söndag imorgon.

fredag 9 mars 2012

Första konserten

Att han har gott tålamod och är glad nästan jämt vår Lilleman, det visste vi ju innan. Men att han skulle kunna ta sig igenom över två timmars musikskolekonsert utan att säga särskilt mycket (förutom en bifogad grimas åt nybörjarviolinisterna), det hade vi inte förväntat oss. Mysigt var det, att kunna stanna alla tillsammans och titta på Lisa som sjöng i kören, och sen ända till finalen We are the world med alla barn och lärare. Lite pampigt sådär för att inleda helgen. Och vem vet, kanske kommmer Lilleman sova hela natten efter så mycket musik?

Gröt gröt

Buden är olika i olika länder och hos olika institutioner, så vi valde att lyssna på vår schweiziske barnläkare som hävdar att om man börjar med ny mat vid fyra månader minskar man risken för allergier.
Dessutom är det roligt nu när Lilleman sitter med i sin höga (fällbara) stol vid bordet och är väldigt intresserad av vad vi stoppar i munnen.
Så denna veckan har vi börjat med gröt. Lika roligt varje gång när man får börja mata med sked och se de förvånade små ansiktsuttycken. Hur de grejar med tungan. Och så fort de lär sig! Sen måste händerna upp och greja lite när skeden kommer. Och så knôka in haklappen i munnen :-)
Men det ledsnas ganska fort. Ungefär som att han tycker: jaja det var en skojig lek men nu är jag faktiskt HUNGRIG också! Ge mig MJÖLK!

tisdag 6 mars 2012

söndag 4 mars 2012

Äntligen!

Nu när jag hittat min mjölkpump (bakom fondue-grytan) och alla var friska så fick jag äntligen ta på mig pjäxorna (mina vita snygga jag köpte i Österrike förra året) och åka några varv i backarna. Tjejerna med tjejerna och killarna med killarna som Lisa brukar säga - småkillarna fick stanna hemma och leka med pappa idag. Victor ändrade sig nästan i sista minuten och ville åka med och "skia" men det är hans tur nästa söndag. Vid mammas premiäråk för året är det en fördel om medföljande är någorlunda självåkande och iallafall kan (läs: vill) bromsa. Låren och vaderna kändes ändå som spagetti efter 2.5 timma: träningen har ju så att säga varit begränsad det senaste året...
Hur som helst, tjejerna njöt i solskenet och hade en härlig förmiddag!

lördag 3 mars 2012

Rätt utrustning för mars-promenad

- solglasögon
- trädgårdshandskar
- cykelhjälm
- o-jacka

fredag 2 mars 2012

Mormor och morfar har fått konkurrens

- Hej barnen vill ni åka till Sverige på påsklovet?
Victor:
- Ja och då vill vi sova SJU gånger hos Maria

torsdag 1 mars 2012

Aj

Vaknade i morse och kände en kniv hugga in mellan skulderbladen. Ingen mardröm utan riktig smärta. Efter några alvedon, några telefonsamtal och skjuts av maken till en osteopat i grannbyn, kan jag härmed bekräfta följande (och dela med mig av dessa goda råd):
- 8 kilo är tungt för kroppen att bära på
- 8 kilo bebis i en bilstol är ännu tyngre
- det är inte rekomenderat att bära en bebis på åtta kilo och göra andra fysiska saker på en gång, tex stryka
- det är inte heller rekommenderat att bära en bebis med ena armen, laga mat med den andra handen, samt ha en telefon inklämd mellan örat och axeln
- det är faktiskt inte alls rekommenderat att ha en telefon inklämd mellan örat och axeln (men själv vet jag inget annat sätt att prata i telefonen i mer än trettio sekunder)
- det är bäst att sitta ner när man ammar (skoja bara, det gör jag faktiskt)
- det är bäst att sitta ner med ordentligt stöd, särskilt för armbågen, när man ammar. Alltså inte särskilt bra att äta samtidigt, eller spela Monopol

Så nu knaprar jag Arnica och ber alla om hjälp hela tiden. Jättekul. Men hellre det än att lägga ifrån mig Lilleman :-)