måndag 31 augusti 2009

Olika synvinklar

Lisa gav en teckning till pappa, med något kantigt brunt på.
"Vad är det för något?"
" Det är en julgran" sa Lisa
"Men så ser väl inte en julgran ut? Den är väl inte brun, som en fyrkant så?"

Pedagogkärringen (dvs jag) gick igång på högvarv.
"Men så kan du väl inte säga! Du får ju uppmuntra henne, och kanske ge små tips men du måste ju börja med att säga att det är fint!!!"
Maken tittade trött på mig.
"Ja men det är ju så det börjar. Innan vi vet ordet av så är hon någon slags modern-konst-artist som ritar obegripliga saker och sitter och klagar över att ingen förstååååår henne."

Jag tänkte på makens två så kallade chefer. Artister.

Det fanns bara en sak att göra.

"Lisa! Titta där i James trädgård, SÅ DÄR ser en gran ut!"

Men Lisa hade slutat lyssna för länge sedan och lämnat oss att fnissa för oss själva.

söndag 30 augusti 2009

Förhandlingsteknik

Maken blev så trött på mitt tjat om att behålla den pastellrosa jacuzzin att han i ren desperation utbrast "Men köp en ny jaccuzzi då - vi kan inte ha kvar det där gamla skrället!"


Ha - det behöver han inte säga två gånger!


Ibland måste vi bara komma ihåg att vi ska köpa huset först.

lördag 29 augusti 2009

Victors lördagskväll

Så här gjorde Lisa



Och så här gjorde mamma

fredag 28 augusti 2009

Till moffa!

Eftersom nu till och med morfar blivit bloggläsare, måste han ju få ett dedikerat inlägg! Här kommer lite sommarbarn:

På picknick i Combloux

Annan mössa men samma barn och samma ställe

Lisa och Clara

Så häääääääär kul är det med karusell

I Sammys pool

Jag vill hellre leka med vattnet än bada

Förresten morfar, tror du att man måste byta en takisolering (på vinden) som suttit i 30 år innan man sätter på innertak? Kan en isolering bli gammal?
Klicka nu på Kommentera här nedan och svara :-)


onsdag 26 augusti 2009

Sötnosar

Telefonkvalitet på bilden men vad gör det med såna sötnosar. Dessutom känns det ganska bra att avsluta en dag när hattifnattarna drivit mamma till vansinne med en sån här harmonisk, mysig bild. Jag väntar nog ett tag med e-bay.

tisdag 25 augusti 2009

Omröstningar

... brukar vara populära på Internet. Här kommer en uppsättning från Bullerbyn, med svaret givet så slipper ni få ångest över vad ni ska välja.
- 3 av 4 familjemedlemmar tycker att det är viktigare med pool än med nya golv i ett eventuellt nyinköpt hus
- 1 av 2 makar tycker att det är bättre med ingen jacuzzi än en ljusrosa jaccuzzi i ett ljusrosa badrum
- 1 av 2 makar tycker att föregående svar är oerhört korkat
- 2 av 2 hattifnattar tycker att små Nemopooler är till för att springa in och ut i, och hoppa och slänga sig, och dra i en massa gräs
- 2 av 2 smarta yrkeskvinnor tycker att de fått mer att göra sen Firman bytte CEO och CFO, och funderar på att gå i strejk för att få tillbaka tvåtimmarsluncherna
- 1 av 1 utlandssvensk tyckte det var skönt att det äntligen regnade igår, och är fortfarande lite imponerad över de coola discoblixtarna som lyser upp hela byn när det åskar
- 1 av 1 fransmän blir trött på sin fru som säger "Wow titta på den då" varje gång det blixtrar

måndag 24 augusti 2009

Frågor, forts

"Och när ska jag dö då?" undrade Lisa i den där diskussionen igår kväll.
Jag drog efter andan och tänkte skärp dig nu, andas djupt, se normal ut.
Eftersom som frågan ställts på svenska, till mig, kunde jag inte be maken med ögonen att svara. Däremot tittade han uppmuntrande, mjukt på mig som för att säga du fixar det här.
"Du?" sade jag och log mot Lisa. "Du kommer dö när du blir jättegammal. Alla människor dör ju någon gång, när kroppen blir så gammal så den inte orkar leva längre"
"Lika gammal som Lalla?"
"Nä ännu äldre. Över hundra år"
Lisa höjde på ögonbrynen med ett tvivelaktigt leende. Maken fyllde i, på svenska.
"Hörde du Lisa, över hundra år! Och nu är du bara fura"
Plötsligt skrattade vi alla. Jag insåg att jag inte hade några tårar i ögonen, och ingen panik-känsla i bröstet. Det var faktiskt okej att prata om det med Lisa. Hon tog det naturligt, och det blev naturligt.
Maken skickade en blick som sade Du ser, det gick ju bra.
Och jag tror att jag kan bli förlåten den lilla halvlögnen det faktiskt är att svara att man vet när någon ska försvinna. Den osäkerheten kan det väl inte vara rätt att sätta i en fyraåring?

söndag 23 augusti 2009

Frågor

En fluga simmade i pappas bålglas. Vi lät den hållas, mest för att vi gått över till måltiden och inte ville ha mer bål ändå. Till slut slutade den att simma och låg bara och flöt, vilket Lisa uppmärksammade. Frågorna som följde fick mig att känna mig ruskigt grym. Sedan ivrig att försöka svara. Sedan otillräcklig.
Varför slutade den att simma?
Är den död nu?
Varför är den inte i himlen då?
Varför dog Vanessas mamma?
Vad är själen?
Vad är Gud?
Många höjda ögonbryn visade att Lisa inte tyckte att vi hade särskilt bra svar att komma med. När jag gick över till att försöka förklara att alla frågor inte har ett rätt eller enkelt svar, nickade hon halvhjärtat och såg ut som att vindruvorna var intressantare.
Sedan kräktes Victor och alla fick annat att tänka på.

fredag 21 augusti 2009

Ursäkt för shopping, del tre

Nu vänder sig bilden igen, varför gör den det??

Denna ofantligt trevliga bok fick jag av kära vännerna C och M i fösselsedagspresent. När jag började bläddra på måfå var en av de första grejerna jag fick upp (förutom den sidan där jag till min fasa och lycka fick se att en BlackBerry var en av de 100 sakerna man ska ha så FRANCK!!! Give me my BB back and take that bl**dy HTC away!!) ett citat av Bette Midler:
"There comes a time in every woman's life where the only thing that helps is glass of champagne"
Håller helt med. Fast jag skulle vilja lägga till "approximately once a week" och byta "glass" mot "bottle".
Gillar den här också, av Gwyneth Paltrow:
"Beauty, to me, is about being comfortable in your own skin. That, or a kick-ass red lipstick."
Kanske dags att börja använda läppstift så här i 33-årsåldern? Fast vad har Gwyneth egentligen gjort för bra efter Shakespeare in love? Inte för att jag skulle veta, tror bestämt att jag varit på bio två gånger sedan Lisa föddes. Tur att den ena var Millenium (fånig titel de använde här förresten, men kanske Millenium 1, 2 och 3 säljer bättre än de svenska titlarna?)

onsdag 19 augusti 2009

Äntligen!

Var tvungen att köpa Nemo-pool som passar till Lisas flipp flopp och badhandduk. Invigs nu klockan sju när det blivit tillräckligt svalt för att gå ut...

Ingen tvivlar väl på vem som kommer smyga i den när barnen somnat och grannarna gått in...

tisdag 18 augusti 2009

Sju dagar över 30 grader

...ska vi ha nu säger vädergubbarna. Tur att man har cykelavstånd till stranden och badbalja till Victor i trädgården. Synd att man har make som hatar att bada.
Tur att det blir svalare på nätterna. Synd att man inte är ledig.
Tur att man har trädgård att leka i. Synd att vi inte har pool, eller skugga...

Tur att vi inte tillbringat sommaren i Sverige, fniss.

(Sorry, men kunde inte låta bli)

måndag 17 augusti 2009

söndag 16 augusti 2009

Man tager vad man haver


TOTOOOOOR!


... heter jag om man frågar mig och jag är ETTÅ med pekfingret!
Jag börjar nu så smått att sätta ihop två ord, tex "oppa dö" (öppna dörren)
och "atta ma" (äta mat)
Jag kan berätta att när man cyklar ("KLA!") då gör det "boum boum" i rumpan och så måste man ha hjälm ("mää") på huvudet, mamma också.
I kvällssagan då kommer "vovvov" och äter Max "tata" (kaka) och då kommer mamma och säger "jajajaja" och hötter med fingret.
Ibland blir jag lite trött på mina föräldrar som inte förstår allt jag säger. Ibland vet dom inte ens vilket språk jag pratar, sicka ne som Lalla skulle säga.
Jag har fått en egen liten stol nu precis som Lisa så jag kan sitta med vid bordet och kladda med allt inom räckhåll. Mamma är ganska trött på vårt runda bord, det finns ju så mycket spillyta runt om mig tycker hon.
Jag illvrålar om jag inte får äta själv, och jag vill äta allt precis som Lisa.
Lisa och jag har förresten många roliga lekar tillsammans, men ofta är mamma glädjedödare och kommer och förstör. Varför får Lisa inte dra mig på magen i armarna runt om på golvet? Och varför får vi inte plocka ur soffkuddarna och lägga oss under dom i soffan? Och varför får jag inte sätta på en film själv, jag fixar ju allt fram tills dit man måste trycka på OK?

Jag skrattar mycket och är nöjd för det mesta när jag inte blir emotsagd. Jag är fortfarande mammas bebis, men jag vet också att riktiga små bebisar måste man vara försiktig med och klappa fint och säga schhh när dom sover. När mamman håller i bebisen kan man dessutom prova insatsen och provkrama gosedjuret, och se hur det känns att vara riktigt liten igen.
Men allra bäst är det nog att kunna gå upp och springa rakt in mammas famn,
och kramas kramas.

lördag 15 augusti 2009

Lördagsnöje

Näst sista kvällen på semestern. Och här sitter jag och räknar på hur många miljoners miljoner som bankerna kommer slåss om att låna ut till oss för att köpa drömkåk :-)
Maken fick antagligen något slags värmeslag i Provence och bestämde att nu ska vi leta nytt hus. Sju besök hann vi få till i veckan, med hattifnattarna i högform...

Och jösses sånt skräp som folk försöker kränga för hutpriser.
Jag har dock bestämt mig för vilket jag vill ha.
Behöver jag nämna att familjerådet inte är helt överens? Lisa kan jag nog locka över på min sida, men Victor är farligt pappakär för tillfället och han föredrar ett hus med POOL, så hans röst är inte självklar (mitt inlägg att det finns plats att bygga en själva imponerar tydligen inte).

Fortsättning följer...

torsdag 13 augusti 2009

English please!

Igår kväll när vi skulle duka av bordet började Lisa prata engelska, och sen fortsatte vi med det resten av kvällen. Samtalsämnena gick från "there is no more place to put this!" (avdukningen) via "what's in a ratatouille" till "shall we cook the dummy before Victor can have it?"

Nu när fyra-och-ett-halvt-åringen blivit så duktig på engelska kanske det är dags att lämna Grodlandet och dra divare till något civiliserat engelskspråkigt land?

onsdag 12 augusti 2009

Tjejerna med tjejerna

...och killarna med killarna gör vi på eftermiddagen idag. Killarna sover och klipper gräset och tjejerna cyklade till stranden. Glass, någon?

tisdag 11 augusti 2009

Skojiga djur

Har just laddat ner 338 semesterbilder till datorn. Att fixa till dem får jag nog ägna mig åt någon annan gång, men här kommer några av de snabba favoriterna: Skojiga Djur

Söt eller?

Mitt klara favorit-fniss-djur - "du börjar se ut som en tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiir"

Någon slags gaphals

Någon som känner igen sig från Turkiet?


Jag har fått kontrakt på tandtrådsreklam

Victor lär sig att dricka ur flaska -
och att spara vattnet i munnen och spruta ut det som en fontän

Kanske inte så skojig men oj så kramgo


Vad gäddhäng?

Hej där - har du rymt från Lisas flipp flopp?


dom dom dom dom dom dom dom dom


Inte neråt Lisa, titta uppåt, uppåt!!


Hoppjerka i påvepalatset


och slutligen...en trött Victor försöker ringa till mormor med audio-guiden till nämnda palats

måndag 10 augusti 2009

Home sweet home

La Grande Finale blev ett stopp i gamla hemstaden Lyon på hemvägen - vad kan vara en bättre avslutning på semestern än en timma på GAPs barnavdelning (även barnen som blev mutade med en karuselltur om de höll sig någorlunda lugna var nöjda)! För första gången var vi ute och god tid och köpte höstjackor till barnen (så duttia föräldrar så!) och även skor till Lisa och mamma i nya coola Geox-affären. Vi hann även ställa till med halvt kaos inne på Pizzeria del Arte med en heltokig Victor innan vi äntligen kom iväg hem - och mamma kunde plugga i sin telefon igen efter att ha förlorat laddaren lååååångt inne i igenbommade resväskan.

Nu blir det Ugly Betty efter 10 dagar utan TV - chapeau bas till maken som överlevde utan gnäll. Natti natti.

söndag 9 augusti 2009

B&B i Montagny

Nu ska vi premiärsova i nyöppnad B&B, efter en eftermiddag / kväll Lisa när vi i långa stunder kunde bara sitta (kursivt) och titta på barnen som lekte med kusinerna. Oh så skönt!
Imorgon blir det ponnyridning och badsjö. Och säkert lite mera päronschnaps.

fredag 7 augusti 2009

So long Avignon

I Avignon kan man alltid lita på att det finns fåniga gatuartister utanför påvepalatset. Till och med Lisa förstod knepen ganska snart :-)
Påvepalatset besökte vi även inifrån, massor med rejäla stentrappor att springa i och avsatser att hoppa ifrån tyckte barnen. När det gällde det där med gamla påvar, så undrade Lisa mest om de var döda nu, och vad man har på sig när man dör egentligen?
Morbida frågor var dock snabbt bortglömda, när vi hittade en fantastiskt trevlig lekpark, i skuggan, uppe på toppen av staden. Det tog Lisa cirka tio sekunder att hitta en ny bästis, och Victor fick snabbt ett harem av småtjejer efter sig varav en beundrande sade till Greg: "il est beau ton bébé". Ja visst är han. Det är ganska lustigt att se Victors kommunikation med främlingar, som inte förstår så bra vad han säger - han blir förvånad och nästan lite översittare som om han tänkte: jösses vilken korkskalle som inte fattar vad jag menar!

Imorgon drar vi vidare till kusinerna som är på sommarlov hos mormor och morfar utanför Lyon. Ska man gå på erfarenheten så blir det plaskdamm för småfolk och snorstark päronsnaps för lite större som gäller. Om nu inte pappas nya DVD-spelare sätter kortslutning på bilen innan vi kommer fram...

torsdag 6 augusti 2009

I Fiskarnas tecken

Lunch vid havet, en tur på Seaquarium med massa fula fiskar, hemska hajar, och sjungande sjölejon. Victor var nästan mer begeistrad än Lisa, som snabbare fick nog och ville gå och hoppa hopptorn.
Sedan fick vi själva känna oss som sardiner på den fullproppade men åh så härliga stranden. (Behöver väl inte nämna att pappa stannade och sov på en filt i parken bredvid)
Sandkakor och djupa hål blev det mellan doppen. När mamma bestämde att det fick räcka blev det mycket skrik och sparkar (V) och sura miner (L).
På vägen hem stannade vi i Nîmes för att äta middag, och fick nöja oss med att ha mini-Colosseum som utsikt från restaurangen eftersom det var stängt för besökare pga konsert. Vad det användes till från början väntar vi nog ett tag med att förklara för barnen...

onsdag 5 augusti 2009

Barnens Dag

Idag hade vi en riktig Barnens Dag. Lisa bestämde vid frukost att vi skulle gå på Zoo, och där fick vi se många fina djur i trevliga, naturliga och välskötta "hagar". Riktiga foton kommer senare. Victor ville titta More More på alla, men Lisa var otålig och ville komma till tigrarna, som låg och sov alldeles bredvid gångstigen med bara en glasskiva emellan dem och oss. Precis som brunbjörnarna som badade några centimeter från oss!
Efter hettan på zoot sov mamma och barnen middag på vägen tillbaka och pappa passade på att stanna till och köpa en DVD-spelare till bilen. Sedan svalkade vi oss på ett nybyggt köpcentrum med glass och karusellåkning, och inköp av rosé-vin.
Inget havsbad blev det idag men barnen verkade ganska nöjda med en halvtimma i badkaret. Föräldrarna var ganska nöjda med att inte behöva springa efter barnen på en hel halvtimma.
Till middag blev det barnvänlig restaurang med hamburgare, chokladmousse, ballonger och lekhörna. Föräldrarna fick sitt via en rejäl blodig rumpstek som lär täcka proteinbehovet för den kommande veckan, och ett stort glas rödvin.
Barnens dag är dock ganska tröttsamt och det är i mer eller mindre komastatus som vi nu säger godnatt! Och sänder en tanke till de två ballonger som Lisa sände upp i kvällshimlen...

Zoo de la Barben

Här försvann de in för att titta på ormarna. Jag väntar i skuggan under ett olivträd och sparar mig till Tigerjakten.

34 grader i skuggan säger vädergubben idag.
Tur att det fläktar lite och att Lisa har bestämt att vi ska äta glass.

tisdag 4 augusti 2009

Busbarn i blått

Inget havsbad idag men besök på en gammal bro som vi inte lyckades hoppa sönder. Sen fick vi nöja oss med att bada benen i floden eftersom pappa inte tagit med badkläderna. Poolen på hotellet var iskall och för djup för Victor att leka i. Och till råga på allt försökte pappa tvinga oss att äta biff med enbart gröna bönor till kvällsmat. Föräldrarna fick underkänt idag. Imorgon är det vi som bestämmer ALLT.


Frukostklubben började sent idag

... revelj 9.18 - nytt sovmorgonsrekord!

Victor kräver nu att äta sin youghurt helt själv - nåde den som försöker hjälpa eller hålla i burken!

Nu på väg för att inspektera Pont du Gard. Med våra två små ingenjörer kan vi säkert lyckas möblera om lite på det antikbygget.

måndag 3 augusti 2009

Splash splash

Äntligen kom vi till havet! Genom det unika Camargue-landskapet tog vi oss ner till Saintes-Maries-de-la-Mer, som var perfekt för lek på stranden och en smaskig glass. Vattnet var dock MYCKET kallare än i Turkiet! Victor var den ende som kastade sig i utan att tveka, men sen ville han snabbt tillbaka till strandkanten igen eftersom "bada" för honom innebär att hälla vatten från en hink. Igen och igen och igen. Gärna på andra också! När Lisa väl vant sig vid temperaturen var det bara löfte om strutglass som kunde få upp henne... Stackars föräldrarna fick ju offra sig...

Lunch i Les Baux de Provence

Barnen sov till 8.45 men är nu VRÅLHUNGRIGA igen...



söndag 2 augusti 2009

Och semestern går till...

Hej hopp så var vi på semester igen. Vet ej vilken ordning bilderna hamnar i när jag skickar dem från telefonen, men här kommer bildtexterna:
"Egenhändigt foto från den där bron man ska dansa på. Vi iddes dock inte ens ta oss upp på bron eftersom det var så många sådana där turister överallt, och vi hade glömt sololjan hemma"
"Lisa i en provencalsk restaurangträdgård. De enda sekundrarna hon stod still på hela dagen"
"Victor var på sådant där /kursiv stil/ humör på restaurangen idag"

Planerna på att åka till Brindisi lades som synes om i sista sekunden (D -7) när vi insåg att det skulle bli för långt att åka både för stor- och småfolk. Och efter två kvällars letande på Internet långt in på småtimmarna, med tillhörande svordomar och slitande av hår, belönades vi till slut med en 40% sista minutenrabatt på ett mycket trevligt hotell i Avignon, som bokades i rätta stund (D -3).
Rummet är stort och bekvämt, typ City Green för er som vet vad jag menar, med ett väl tilltaget sovrum och en liten salong. Man kan dessutom "springa runt" till barnens stora förtjusning, och till pappas fasa när han skulle försöka få på Victor pyjamasen (han var nämligen lika snabb som pappa på att byta håll).
För övrigt har barnen varit helt överexalterade idag, så vi hoppas på bättre ordning imorgon. Nu har de iallafall somnat så vi kan sitta på balkongen och dricka vin. Eller gå och lägga oss...

lördag 1 augusti 2009

"BÅ" sa Victor och pekade upp i kvällshimlen

Och visst är månen en boll?

Jag blev sittande stirrandes upp på den ett tag, och tänkte på allt hallå det varit runt 40-årsfirandet de senaste dagarna. Kanske är det ganska fantastiskt ändå, att några faktiskt har gått däruppe?